НОВИНИ

Віа Карпатія - зображення

Форум «Via Carpatia 2020. Місця української сили» пройшов успішно, нарешті ми можемо це сказати. Відбулися дискусійні панелі у прямому ефірі телеканалу Еспресо та ряд подій у різних локаціях міста.

Дискусії були присвячені становленню і розвитку інституцій в Україні, технологічним рішенням та авторському праву в галузі культури та українським місцям сили. Завершила форум панель, організована Українським ПЕН, «Що дає нам силу?».

Всі дискусії транслювалися у фейсбуці та доступні на сторінці facebook.com/VIACARPATIAforum у записі. 

«Via Carpatia завжди відбувається у Верховині на Івано-Франківщині, але оскільки зараз карантин і в області довго була «червона зона», не могли цього року там проводити. Спочатку вагались, чи взагалі робити форум, але вирішили перенести його до Львова і провести частково у прямому ефірі. І ми виявились праві! Люди дуже спраглі за інтелектуальною дискусією наживо, нехай вона відбувається і в телестудії – це особлива атмосфера, високий градус напруги. Відомі політики, суспільні, громадські діячі, журналісти, письменники говорили про українські місця сили, і сама студія стала тим місцем, де твориться інтелектуальна сила. До речі, саме із трансляції панельних дискусій Via Carpatia розпочала роботу нова студія Еспресо у Львові»,

- підсумував ініціатор фестивалю Микола Княжицький.

Події офлайн пройшли у співпраці з Українським ПЕН. Письменники-пенівці презентували книжки для дітей - Іван Андрусяк та художниця Марія Савко, та для дорослих - збірку есеїв «Мости замість стін. Що об’єднує українців?».

Поетичні читання СИЛАботоніка зібрали прихильників поезії у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Р. Іваничука.

Центральною подією форуму стало вручення відзнаки імені Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів». Третім лауреатом премії став Леонід Фінберг, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства та головний редактор видавництва «Дух і Літера».

Дякуємо Український інститут книги, espreso.tv, PEN Ukraine, Дім Франка - Franko House, Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука, INSO-Lviv - без вас цей форум не був би такий насичений і надихаючий, або й узагалі не відбувся.