НОВИНИ

Станіслав Вінценз - фото

У вересні 2018 року громадська організація «Всеукраїнський демократичний форум» розпочала роботу над створенням Концепції Центру Міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза. Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.

Центр Міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза має стати місцем, де науковці, студенти та місцеві мешканці зустрічатимуться для роботи, інтелектуального відпочинку та навчання. Ще одне завдання інституції – популяризація ідей та спадщини видатного гуманіста та «Гомера Гуцульщини» Станіслава Вінценза. Центр презентує унікальний експозиційний простір, створений з урахуванням тенденцій сучасних європейських нарративних музеїв.

До розробки ідеї побудови Центру Міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза команда ГО «Всеукраїнський демократичний форум» вже запросила найкращих експертів східної Європи. Головним редактором Концепції став Павел Коваль, доктор наук, фахівець з сучасної історії Європейського Коледжу Natolin у Варшаві. Він продиктував тренд поєднання історії, найсучасніших технологій та сміливих креативних ідей у польському музейництві. Вперше такий підхід було використано у Музеї Варшавського повстання – проекті, який спричинив революцію серед польських музеїв.

До роботи над Концепцією Центру запрошені українські та польські професори, науковці та журналісти. В результаті роботи групи експертів з’явиться сценарій, інструкції, тексти та аудіовізуальний контент, які стануть основою для майбутньої експозиції. Центр імені Вінценза має стати місцем діалогу на ключові теми Європи майбутнього – світу, який орієнтується на спільноти і гуманістичні цінності. Створення Центру стає можливим завдяки сприянню Українського культурного фонду, під патронатом якого здійснюється проект.

Загальна вартість проекту склала 1,5 млн гривень, 50% від неї виділив Український культурний фонд.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Український культурний фонд - логотип