НОВИНИ

Книга Станіслава Вінценза На високій полонині - зображення

Громадська організація «Всеукраїнський демократичний форум» розпочала роботу над написанням сценарію повнометражного художнього фільму «Вінценз». Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Вже почалася робота над створення сценарію художнього фільму-байопіку «Вінценз». Фільм розкаже про автора унікального гуцульського епосу «На високій полонині» Станіслава Вінценза (1888-1971). Твір розповідає про місцеву культуру, історію та звичаї. Його порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків.

Доля Станіслава Вінценза є надзвичайно кінематографічною – онук нафтового магната, поляк французького походження, учень Зигмунда Фрейда, він живе на краю світу в гуцульській хаті і щодня читає Гомера. Вінценз пише власну верховинську «Іліаду і Одісею», а потім і сам, як Одісей,  змушений тікати з Карпат через Чорногірський хребет в Угорщину, рятуючись від радянської влади, у супроводі мольфара. В останні роки життя у Швейцарській Лозанні, Вінценз рятує від самогубства нобелівського лауреата Чеслава Мілоша, а також приймає у своїй “гуцульській хаті” в Ла Комб блискучих європейських інтелектуалів ХХ сторіччя.

Вже кілька років ГО «Демфорум» приділяє увагу спадщині Станіслава Вінценза. Тепер екранізувати історію амбасадора Гуцульщини у копродукції з Польщею стало можливим завдяки сприянню Українського Культурного Фонду.

Над проектом працює українська драматург, автор сценарію фільму «Кіборги» (лауреат «Золотої дзиги» 2017 року) Наталія Ворожбит і сценарист Максим Курочкін. В подальшому за сценарієм буде знятий фільм «Вінценз», який має стати потужною промоцією українських Карпат як напрямку для інвестицій та туризму.

Витрати на реалізацію проекту, а це 390 тис грн, виділив Український культурний фонд.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Український культурний фонд - логотип