НОВИНИ

мала культурна столиця - зображення

Верховинська селищна рада в партнерстві з ГО "Всеукраїнський демократичний форум" подали заявку на конкурс УКФ «Мала культурна столиця України - 2022» 

ЛОТ. Мала культурна столиця – це один з трьох почесних річних статусів Культурної столиці України, який може бути присвоєний територіальній громаді з населенням менше 100 тис. осіб та зі спроможністю реалізувати річну програму культурно-мистецьких проектів (портфель ініціатив), спрямовану на досягнення цілей програми «Культурні столиці України».

«Гуцульська Верховинщина - мала культурна столиця» з такою назвою та портфелем ініціатив вони боротимуться за перемогу.

Осердям даного проекту являється ідея зібрання разом літераторів, театралів та інтелектуальної еліти України у місці, яке вони самі ж ще на початку 20 ст. назвали «Українські Афіни». «Зібрати разом» через вчитування, вникання і виконання їхніх творів у місцинах, де Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич свого часу творили та черпали свої життєві сили і натхнення, а в жилах Параски Плитки-Горицвіт, Петра-Шекерика Доникового, Станіслава Вінценза текла наповнена Гуцульщиною кров, чим наскрізно пронизана їхня творча спадщина.

У рамках проекту планується проведення шести ініціатив, кожна з яких приурочена вище згаданим літераторам:

  • Театральна платформа Гуцульщини 2022 приурочена творчості Параски Плитки-Горицвіт;
  • Освітня конференція ім. Петра Шекерика Доника та фестиваль 3К (коней, корів і квітів);
  • Щорічний Міжнародний Форум Центральної і Східної Європи Via Carpatia і конференція Коло Вінценза;
  • Експонування виставки-лабіринту “Franko from A to Z” буде привезена у Франкову Криворівню;
  • «Лесина пісня» пакет культурних ініціатив театру української традиції «Дзеркало»;
  • Культурно-письменницька конференція “Письменницька ватра над Черемошем”.

Лейтмотивом портфелю ініціатив є зосередження уваги на визначних постаттях української культури та науки, життя яких було тісно пов'язане з Гуцульщиною, або ж вони самі були гуцулами.

Загальна тематична концепція портфелю ініціатив спрямована на підтримання розвитку культури в Україні, популяризація її закордоном, підвищення культурної ідентичності та міжкультурного діалогу Карпатського регіону.